020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Waarom wordt de route van mijn cruise gewijzigd?

U zult het misschien gemerkt hebben: cruise maatschappijen publiceren hun vaarschema’s steeds vroeger. Eerder deze maand lanceerden sommige rederijen hun programma met vertrek tot in april 2027. Dat is goed nieuws. Zo kunt u uw favoriete route en hut accommodatie al jaren van te voren te boeken. Toch is er wel iets waar u rekening mee moet houden: vaarschema wijzigingen!

Holland America Line Koningsdam in Vancouver CanadaDe Koningsdam van Holland America Line in Vancouver, Canada - Foto © Holland America Line

Het plannen van cruises is een interessant proces, waarbij verschillende afdelingen binnen een cruisemaatschappij (zoals Marketing en Revenue Management) nauw samenwerken. Er wordt bekeken welke bestemmingen populair zijn, hoeveel capaciteit er ingezet gaat worden, wat de verwachte kosten en inkomsten zijn en welke routes het meest populair zijn. De meeste vijfsterren rederijen zorgen er bij iedere reis voor dat er een mooie combinatie is tussen zgn. “marquee ports” (grote steden, populaire bestemmingen) en kleinere, meer exclusieve havens. Om er voor te zorgen dat kaderuimte tijdig gereserveerd wordt plannen cruisemaatschappijen hun programma’s tot 4 jaar vooruit.

Oceania Cruises Riviera in Valletta MaltaDe Riviera van Oceania Cruises in Valletta, Malta - Foto © Oceania Cruises

Bij het boeken van uw cruise is het belangrijk om te bedenken dat de rederij er alles aan zal doen om de reis uit te voeren volgens plan. Toch zijn er altijd wat onzekere factoren die het verloop van uw reis kunnen beïnvloeden. In dit artikel vertellen we u wat meer over de mogelijke redenen voor een wijziging van uw route.

Grootgebruikers

De grootste cruiseschepen, zoals die van Royal Caribbean International, Carnival Cruise Lines en MSC Cruises varen vaak langere tijd hetzelfde rondje; week in, week uit. Als grootgebruiker kan de rederij daarom relatief makkelijk kaderuimte garanderen in de diverse havens.

De rederijen die VCK Cruises vertegenwoordigt bieden veelal wisselende routes over de hele wereld aan; geen cruise is bij deze schepen hetzelfde. Dat geeft minder “senioriteit” bij het inkopen van kaderuimte dan rederijen die toezeggingen doen om elke week te komen. Voordeel van kleinere schepen is wel dat ze vaak aan kunnen leggen op plaatsen waar grotere schepen niet kunnen komen; de keuze aan havens is voor de wat luxere rederijen dan ook groter.

Silversea Cruises Silver Endeavour in AntarcticaDe Silver Endeavour van Silversea Cruises in Antarctica - Foto © Silversea Cruises

Filevorming

Cruisen is populair, schepen worden groter en ruimte is in veel havens beperkt. Dat kan leiden tot “Port Congestion” waarbij er te veel boekingen zijn voor kaderuimte. Meestal lost de rederij dit op door havens in een vaarschema te wisselen want een overbevolkte haven is geen pretje en leidt tot een tekort aan vervoer- en excursiemogelijkheden. Maar soms lukt dit niet en wordt er een extra dag op zee ingelast.

Celebrity Cruises Celebrity Apex in Dubrovnik KroatieDe Celebrity Apex van Celebrity Cruises in Dubrovnik, Kroatië - Foto © Celebrity Cruises

Regelgeving en veiligheid

Een aantal havens beperkt het aantal cruiseschepen. Zo is recent besloten dat het aantal aanlopen van cruiseschepen bij de Passenger Terminal Amsterdam begrenst gaat worden tot 100 per jaar en besloot het bestuur van Spitsbergen dat het vanaf 2025 geen grote cruiseschepen meer toelaat. Daarnaast hebben cruisemaatschappijen te maken met steeds wisselende inreisbepalingen, zorgen over veiligheid, milieu eisen en politieke spanningen. Ook die kunnen resulteren in een aanpassing van uw route. Zo moesten veel schepen het Suezkanaal in het voorjaar van 2024 links laten liggen in verband met de politieke situatie in het Midden-Oosten en voeren ze via Kaapstad en West-Afrika terug naar Europa. Dat was een enorme kostenpost en logistieke uitdaging voor de rederijen.

Hapag-LLoyd Cruises Europa 2 in AmsterdamDe Europa 2 van Hapag-Lloyd Cruises in Amsterdam - Foto © Hapag-Lloyd Cruises

Klanttevredenheid

De uitkomst van klanten enquêtes is extreem belangrijk voor een cruisemaatschappij. Soms zijn de faciliteiten en transportmogelijkheden in een haven zo beperkt, dat een rederij moet beslissen om zo’n haven niet meer aan te lopen. Uw mening telt dus, maar kan wel leiden tot het schrappen van aanlopen in de toekomst.

Moeder Natuur

Wind, mist, laag of juist hoog water, vulkaanuitbarstingen, bosbranden, ijsvorming en aswolken; Moeder Natuur zorgt voor de meeste vaarschema wijzigingen. Zo werden de sluizen van IJmuiden in 2022 deels buiten dienst gesteld door lage waterstanden en de dreigende verzilting van het Noordzeekanaal. Veel rederijen moesten toen uitwijken naar andere havens of hun vaarschema’s grondig aanpassen, met alle gevolgen van dien.

Ook tijdens uw cruise kan de route aangepast worden door de weersomstandigheden. De kapitein van het schip zal dan vaak de minst risicovolle weg kiezen, ook al kan het voor buitenstaanders soms extreem voorzichtig lijken. Neemt u van ons aan dat de afweging soms complex is en altijd gebaseerd is op een grondige evaluatie van de lokale omstandigheden en overleg met experts en het hoofdkantoor van de rederij.

Zonsopkomst in de haven van RotterdamZonsopkomst in de haven van Rotterdam - Foto © VCK Cruises

Overmacht

Een wereldwijde computerstoring, een pandemie, stakingen, blokkades, onverwachte werkzaamheden, etc, etc. U hoeft de krant maar open te slaan en u begrijpt dat ook een cruisemaatschappij soms volop moet improviseren.

Het mag duidelijk zijn: cruiserederijen hebben te maken met een complex speelveld van factoren, maar kunnen als geen ander inspelen op veranderende omstandigheden. Over het algemeen zal de impact van route wijzigingen beperkt zijn. Dus: aarzel niet en boek de cruise van uw dromen vandaag nog!

Alle informatie in dit artikel is onder voorbehoud van wijzigingen of fouten; er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel onze nieuwe aanbiedingenfolder

Onze nieuwe aanbiedingenfolder staat weer vol met unieke, schitterende cruise aanbiedingen, samengesteld door de cruise experts van VCK Cruises. Vraag de folder nu gratis aan!

Bestel de folder