020 - 6 800 878

VCK keurmerken

  • Banner blog

Nieuwsoverzicht oktober

In oktober 2020 keerden TUI Cruises en AIDA Cruises terug naar de Middellandse Zee. SeaDream Yacht Club vertrok vanuit Oslo naar Barbados waar het de hele winter wil gaan varen. Holland America's nieuwe Rotterdam werd te water gelaten en Celebrity Cruises verwelkomde de Celebrity Apex in de vloot. Dit en nog veel meer leest u in ons nieuwsoverzicht van oktober.

30 oktober 2020
Canada verlengt verbod op cruises tot 28 februari 2021

De autoriteiten in Canada hadden eerder dit jaar al een verbod uitgevaardigd op het uitvoeren van cruises in Canadese wateren op schepen met meer dan 100 bedden. Dit verbod is nu verlengd tot 28 februari 2021 in verband met de voortdurende Corona crisis. De negatieve gevolgen van de verlenging voor de cruise industrie zijn zeer beperkt: in de winter worden er nauwelijks cruises uitgevoerd vanuit Canadese havens.

Vancouver Canada

Vancouver CanadaStanley Park en Canada Place in Vancouver, Canada. Foto's © VCK Cruises

30 oktober 2020
AIDA stopt tijdelijk met cruises in de Middellandse Zee

Door nieuwe strenge maatregelen van de Duitse regering met betrekking tot de inperking van de Corona virus heeft AIDA Cruises moeten besluiten om de geplande cruises tot tenminste 30 november te annuleren.

29 oktober 2020
Waar zijn de cruiseschepen van Seabourn nu?

De vijf ultra-luxe cruiseschepen van Seabourn wachten bij Cyprus en Curaçao op betere tijden. Dit is waar u de cruiseschepen van Seabourn op 29 oktober kon vinden:

Seabourn Encore - Voor anker bij Limassol, Cyprus
Seabourn Odyssey - Voor anker ten zuiden van Curaçao
Seabourn Ovation - Voor anker bij Limassol, Cyprus
Seabourn Quest - Voor anker bij Limassol, Cyprus
Seabourn Sojourn - Varend zonder passagiers in de Caraibische Zee ter hoogte van Curaçao

Seabourn Ovation en Seabourn Quest van Seabourn
Seabourn Sojourn en Seabourn Encore van SeabournMet de klok mee: Seabourn Ovation in Kotor, Montenegro - Seabourn Quest in St. Tropez, Frankrijk - Seabourn Encore in Sydney, Australië - Seabourn Sojourn in Amsterdam. Foto's © VCK Cruises

27 oktober 2020
TUI Cruises wil in november cruises rond de Canarische Eilanden aanbieden

De Duitse TUI Cruises was een van de eerste cruisemaatschappijen die deze zomer een herstart maakte. Aan de hand van een zeer grondig protocol, met een zeer beperkte capaciteit en zonder aanloophavens bewezen zij dat het mogelijk is om ook in Corona tijden succesvol cruises aan te kunnen bieden. De Mein Schiff 1 en Mein Schiff 2 varen op het moment van schrijven nog steeds vanuit Hamburg en Kiel op korte cruises in het Oostzeegebied waarbij de schepen panoramavaren door de scherenarchipel van Stockholm en langs de krijtrotsen van het Duitse eiland Rügen. Sinds half september is TUI Cruises terug in de Middellandse Zee met weekcruises vanuit Kreta waarbij passagiers met eigen TUI vliegtuigen naar Griekenland worden vervoerd en tijdens de cruise landexcursies kunnen boeken vanuit de twee aanloophavens Piraeus en Corfu. Individueel aan land gaan is niet mogelijk. Begin november verruilt Mein Schiff 2 de Oostzee in voor de warme wateren rond de Canarische Eilanden. Ook hier reizen passagiers weer in een "TUI bubble" naar Las Palmas en kan er alleen aan land gegaan worden als een van de TUI landexcursies wordt geboekt. De cruises van TUI Cruises zijn uitsluitend te boeken door passagiers met de Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse nationaliteit.

Mein Schiff 2 van TUI CruisesMein Schiff 2 van TUI Cruises in haven van Palma de Mallorca in 2019. Foto © VCK Cruises

27 oktober 2020
Oranje reisadvies Italië heeft consequenties voor MSC Cruises

Nu het Ministerie van Buitenlandse Zaken een oranje reisadvies heeft afgegeven voor Italië heeft MSC Cruises moeten besluiten om voorlopig geen boekingen te accepteren van Nederlanders voor de cruises aan boord van MSC Grandiosa en MSC Magnifica met vertrek in 2020. Alle bestaande boekingen van Nederlandse passagiers op deze cruises worden geannuleerd; klanten ontvangen een MSC voucher ter waarde van de betaalde cruisetarief.

27 oktober 2020
Costa Cruises weigert passagiers uit landen met veel besmettingen

Costa Cruises heeft laten weten dat ze voor cruises met vertrek tot eind november passagiers weigert uit landen met een besmettingsgraad hoger dan die van Italië. De rederij baseert zich daarbij op cijfers van het European Center for Prevention and Control of Diseases.

Costa Deliziosa van Costa CruisesCosta Deliziosa van Costa Cruises in het Noordzeekanaal in 2012. Foto © VCK Cruises

23 oktober 2020
Princess Cruises versnelt overdracht van Golden Princess en Star Princess

De plannen waren er al een tijdje maar de Corona crisis heeft de overdracht van twee Princess schepen aan P&O Australia versneld. De in 2001 gebouwde Golden Princess wordt met onmiddellijke ingang toegevoegd aan de vloot van P&O Australia onder haar nieuwe naam Pacific Adventure. De in 2002 gebouwde Star Princess volgt later als Pacific Encounter. Beide schepen gaan cruises uitvoeren vanuit Australië en Nieuw-Zeeland naar de tropische eilanden in de Stille Oceaan.

Star Princess van Princess Cruises
Star Princess van Princess Cruises interieurfoto's
Star Princess van Princess Cruises interieurfoto's
Star Princess van Princess Cruises. Foto's © VCK Cruises

23 oktober 2020
MSC Cruises brengt tweede schip in de vaart

Op 16 augustus vertrok de MSC Grandiosa onder luid getoeter uit de haven van Genua voor haar eerste cruise met passagiers na de tijdelijke pauze die de gehele vloot van MSC Cruises stillegde. Sindsdien vaart het schip weekcruises in de Middellandse Zee voor een voornamelijk Italiaans publiek waarbij diverse havens aangedaan worden en gasten door middel van de scheepsexcursies aan land kunnen. Door een strikt toelatingsbeleid (Nederlandse passagiers moeten een negatief Corona testresultaat kunnen overleggen) en uitgebreide maatregelen aan boord (mondkapjes zijn verplicht bij het lopen door de binnenruimtes) is de herstart van MSC Cruises een succes gebleken. Het kon dus niet uitblijven dat een tweede schip ingezet zou worden. Die eer viel te beurt aan de MSC Magnifica die op 19 oktober vertrok uit Genua voor een 11-daagse cruise naar Livorno, Messina, Piraeus, Katakolon, Valletta en Civitavecchia. Tot het einde van het jaar zal MSC Magnifica in totaal zes cruises uitvoeren, waaronder een 9-daagse kerstcruise.

MSC Magnifica MSC Cruises interieurfoto's
MSC Magnifica MSC Cruises interieurfoto'sMSC Magnifica van MSC Cruises. Foto's © VCK Cruises

21 oktober 2020
SeaDream Yacht Club start als eerste cruisemaatschappij in het Caraïbisch gebied

Op het moment van schrijven is de SeaDream I van SeaDream Yacht Club onderweg van Oslo naar Bridgetown, Barbados. Vanuit die haven staan een aantal 8-daagse wintercruises op het programma naar Grenada, St. Vincent en de Grenadines. Na een aantal succesvolle zomercruises in Noorwegen zegt SeaDream Yacht Club de eerste rederij te zijn die weer cruises aanbiedt in het Caraïbisch gebied. De kleine SeaDream I biedt normalerwijs plaats aan slechts 112 gasten en 95 bemanningsleden maar naar verwachting zal het aantal gasten op deze reizen nog kleiner zijn om zo "social distancing" te kunnen waarborgen. Gasten moeten voor vertrek een negatieve Corona test kunnen overleggen, worden bij aankomst op het vliegveld van Bridgetown nogmaals getest voordat ze aan boord voor een derde keer een test moeten ondergaan. De rederij vraagt wel om flexibiliteit omdat, zoals ze zelf zeggen, de omstandigheden plotseling kunnen veranderen. SeaDream Yacht Club belooft overigens dat de ervaring aan boord grotendeels ongewijzigd is: slapen onder de sterren en eten op het achterdek blijft mogelijk.

SeaDream I van SeaDream Yacht Club
SeaDream I van SeaDream Yacht Club interieurfoto's
SeaDream I van SeaDream Yacht Club interieurfoto's
SeaDream I van SeaDream Yacht Club interieurfoto'sSeaDream I van SeaDream Yacht Club. Foto's © VCK Cruises

21 oktober 2020
Waar zijn de cruiseschepen van Silversea Cruises nu?

Een van de schepen van Silversea Cruises vaart chartercruises met gasten vanuit Saudie-Arabië; veel van de overige cruiseschepen van deze luxe rederij hebben in Marseille, Frankrijk een veilig thuis gevonden en wachten daar tot er weer gasten aan boord verwelkomd kunnen worden. Dit is waar u de cruiseschepen van Silversea Cruises op 21 oktober kon vinden:

Silver Cloud - Afgemeerd in Marseille, Frankrijk
Silver Explorer - Afgemeerd in Marseille, Frankrijk
Silver Moon - In aanbouw bij Fincantieri, Ancona, Italië
Silver Muse - Voor anker ten oosten van Singapore
Silver Shadow - Afgemeerd in Marseille, Frankrijk
Silver Spirit - Varend op de Rode Zee op chartercruises vanuit Saudie-Arabië
Silver Whisper - Afgemeerd in Marseille, Frankrijk
Silver Wind - Afgemeerd in Marseille, Frankrijk

Silver Wind en Silver Spirit van Silversea Cruises
Silver Moon en Silver Whisper van Silversea CruisesMet de klok mee: Silver Wind in Londen, Groot-Brittannië; Silver Spirit in Santorini, Griekenland; Silver Whisper in het Noordzeekanaal; Silver Moon in aanbouw bij Fincantieri, Ancona, Italië. Foto's © VCK Cruises

15 oktober 2020
Celebrity Cruises verwelkomt de nieuwe Celebrity Apex

Op 13 oktober ontmoette de gloednieuwe Celebrity Apex haar familieleden voor het eerst. Celebrity Apex is een zusterschip van de Celebrity Edge en werd gebouwd door Chantiers de l'Atlantique in St. Nazaire, Frankrijk. Na technische stops in Southampton en Ponta Delgada, Azoren voer het schip naar de Bahamas waar het verwelkomd werd door de Celebrity Edge, Celebrity Reflection, Celebrity Summit, Celebrity Equinox en Celebrity Silhouette. In een zorgvuldig uitgedachte choreografie voeren de zes schepen midden op zee een ballet uit dat eindigde in een enorme X, het kenmerk van Celebrity Cruises. Celebrity Apex begint haar carriêre dobberend in de blauwe wateren van de Bahamas, geduldig wachtend op betere tijden.

Cruiseschip Celebrity Apex van Celebrity Cruises Celebrity Apex. Foto © Celebrity Cruises

15 oktober 2020
Herstart van AIDA Cruises

De Duitse rederij AIDA start op 17 oktober met weekcruises in de Middellandse Zee vanuit Civitavecchia en La Spezia. Tijdens de cruises aan boord van de AIDAblu orden uitsluitend Italiaanse havens bezocht waarbij het aan land gaan alleen mogelijk is als vooraf een landexcursies van de rederij is bijgeboekt. Passagiers moeten kunnen aantonen dat ze uiterlijk 72 uur voor vertrek negatief getest zijn voor het Corona virus. Aan boord zijn mondkapjes verplicht behalve aan tafel in de restaurants of bars, in de fitness studio en in de hut.

Cruiseschip AIDAblu van AIDA Cruises
Interieurfoto's van cruiseschip AIDAblu van AIDA Cruises
Interieurfoto's van cruiseschip AIDAblu van AIDA Cruises
Interieurfoto's van cruiseschip AIDAblu van AIDA Cruises De AIDAblu van AIDA Cruises tijdens een bezoek aan de Amsterdamse haven. Foto's © VCK Cruises

12 oktober 2020
Overleg tussen grote cruisemaatschappijen en de Amerikaanse regering

Tijdens een conference call op vrijdag 9 oktober is er door de CEO's van Carnival Corporation, Norwegian Cruise Line Holding, Royal Caribbean Group, MSC Cruises en Disney gesproken met Mike Pence, vicepresident van de Verenigde Staten. Ook vertegenwoordigers van de CDC (Centers for Disease Control and Prevention) namen deel aan het overleg. Er is gesproken over de voorgenomen maatregelen van de grote rederijen om het cruiseverkeer vanuit de Verenigde Staten nog in 2020 zeer beperkt te kunnen herstarten. Er zijn geen nadere details vrijgegeven over het gesprek. Op 12 oktober annuleerde Carnival Cruise Lines haar cruises vanuit Miami en Port Canaveral voor de maand november. Royal Caribbean Group en Norwegian Cruise Line Holding deden dat al eerder in oktober.

Carnival Valor en Freedom of the Seas in Miami in maart 2009 Carnival Valor en Freedom of the Seas in de haven van Miami in maart 2009. Foto © VCK Cruises

12 oktober 2020
Herstart Japanse cruisemaatschappijen

In Japan hebben zowel NYK Cruises als Mitsui OSK Passenger Line aangekondigd om in november weer te gaan varen met gasten. De korte cruises in Japanse wateren van de Asuka II (de vroegere Crystal Harmony) en de Nippon Maru zullen uitsluitend te boeken zijn door Japanners.

9 oktober 2020
Waar zijn de schepen van Regent Seven Seas Cruises nu?

Vier van de vijf cruiseschepen van Regent Seven Seas Cruises wachten op dit moment in Italië tot het moment dat er weer gasten aan boord verwelkomd kunnen worden. Dit is waar u de cruiseschepen van Regent Seven Seas Cruises op 9 oktober kon vinden:

Seven Seas Navigator - Afgemeerd in Napels, Italië
Seven Seas Mariner - Afgemeerd in Willemstad, Curacao
Seven Seas Voyager - Afgemeerd in Livorno, Italië
Seven Seas Explorer - Varend op de Adriatische Zee
Seven Seas Splendor - Afgemeerd in Ravenna, Italië

De cruiseschepen van Regent Seven Seas Cruises De cruiseschepen van Regent Seven Seas CruisesMet de klok mee: Seven Seas Mariner in Sitka, Alaska; Seven Seas Explorer in het Noordzeekanaal; Seven Seas Voyager in Marseille, Frankrijk; Seven Seas Splendor in Livorno, Italië. Foto's © VCK Cruises

8 oktober 2020
Royal Caribbean International maakt plannen voor een herstart

Royal Caribbean International, een van de grootste cruisemaatschappijen ter wereld, heeft bekend gemaakt dat ze vanaf 1 december weer wil gaan varen. De autoriteiten van Singapore hebben toestemming gegeven voor het uitvoeren van cruises en er is een protocol opgesteld dat korte cruisereizen mogelijk maken voor inwoners van Singapore.
Royal Caribbean International zal 2-, 3- en 4-daagse cruises aanbieden aan boord van de Quantum of the Seas die vertrekken vanaf de Marina Bay cruiseterminal. Tijdens deze cruises worden geen havens aangedaan en ze zijn alleen te boeken voor inwoners van Singapore. Alle passagiers en bemanningsleden worden voor de cruise getest.

Ook Dream Cruises heeft plannen om te beginnen met korte reizen vanuit Singapore. De World Dream van deze rederij heeft lange tijd in de Rotterdamse haven gelegen maar momenteel koerst het schip in de Rode Zee richting Azië om daar vanaf begin november cruises te kunnen aanbieden. Dream Cruises begon in juli 2020 al met een cruiseprogramma vanuit Taiwan aan boord van de Explorer Dream; op het moment van schrijven heeft dat schip al 22 cruises uitgevoerd en 25.000 passagiers vervoerd.

Royal Caribbean Quantum of the Seas interieurfotos Royal Caribbean Quantum of the Seas interieurfotos Royal Caribbean Quantum of the Seas interieurfotosQuantum of the Seas - Two70 Lounge, Royal Esplanade, botsauto's, Solarium, Flowrider en Bionic Bar
Foto's © VCK Cruises

8 oktober 2020
Holland America Line's nieuwe Rotterdam te water gelaten

De tijd dat schepen bij de tewaterlating van een helling afrolden en enorme vloedgolven veroorzaakten ligt grotendeels achter ons. Bij de meeste werven worden cruiseschepen tegenwoordig gebouwd in een dok en de tewaterlating is een kwestie van het open zetten van de watertoevoer. Op 1 oktober gebeurde dat in het dok waar de nieuwe Rotterdam van Holland America Line gebouwd wordt. Mai Elmar van Cruise Port Rotterdam was naar Maghera (bij Venetië) gekomen om als "Madrina" te dienen bij een feestelijke ceremonie op de Fincantieri werf. De Rotterdam is het zevende Holland America Line schip met deze naam en is een zusterschip van de Koningsdam en Nieuw Statendam. De nieuwe Rotterdam wordt in augustus 2021 verwacht in Nederland.

Tewaterlating nieuwe Rotterdam van Holland America LineFoto © Holland America Line

2 oktober 2020
Waar zijn de schepen van Oceania Cruises nu?

De cruiseschepen van Oceania Cruises wachten op diverse plaatsen tot het moment dat er weer gasten aan boord verwelkomd kunnen worden. Dit is waar u de cruiseschepen van Oceania Cruises op 2 oktober kon vinden:

Insignia - Afgemeerd in Willemstad, Curacao
Marina - Varend op de Middellandse Zee ten oosten van Corsica
Nautica - Varend op de Middellandse Zee ten oosten van Corsica
Regatta - Afgemeerd in Ensenada, Mexico
Riviera - Varend op de Middellandse Zee ten noordwesten van Corsica
Sirena - Varend op de Middellandse Zee ten oosten van Sardinië

Marina en Regatta van Oceania Cruises Insignia en Riviera van Oceania Cruises Met de klok mee: Marina in het Noordzeekanaal; Regatta in Juneau, Alaska; Riviera in Barcelona, Spanje; Insignia in Lorient, Frankrijk. Foto's © VCK Cruises

30 september 2020
Nieuw bij Regent Seven Seas Cruises: gratis wasservice

Regent Seven Seas Cruises staat er om bekend dat bijna alles inbegrepen is bij de reissom: van het verblijf in een ruime suite tot alle drankjes, fooien en zelfs landexcursies. Zodra de schepen van Regent Seven Seas Cruises weer gaan varen kunt u zich verheugen op nóg een extra: gratis wasservice. In alle suite categorieën kunt u uw wasgoed laten wassen, persen en vouwen. Verblijft u in de Regent Suite, dan ook is ongelimiteerde stomerijservice ingebegrepen. De gratis wasservice is beschikbaar op alle cruises tot aan de voorlaatste cruisedag.

Gratis wasservice bij Regent Seven Seas CruisesFoto © VCK Cruises

28 september 2020
Waar zijn de schepen van Holland America Line?

De cruiseschepen van Holland America Line hebben op diverse plaatsen ter wereld een tijdelijk thuis gevonden waar geduldig gewacht wordt tot het moment dat er weer gasten aan boord verwelkomd kunnen worden. Dit is waar u de schepen van Holland America Line op 28 september kon vinden:

Eurodam - Afgemeerd in Willemstad, Curacao
Koningsdam - Voor anker bij Puntarenas, Costa Rica
Nieuw Amsterdam - Op zee ten zuidoosten van Curacao
Nieuw Statendam - Voor anker bij Scheveningen
Noordam - Afgemeerd in Katakolon, Griekenland
Oosterdam - Afgemeerd in Willemstad, Curacao
Rotterdam - In aanbouw bij Fincantieri, Maghera, Italië
Volendam - Voor anker bij Scheveningen
Westerdam - Voor anker bij Torquay, Groot-Britannië
Zaandam - Afgemeerd bij Damen Verolme in Rotterdam
Zuiderdam - Voor anker bij Brindisi, Italië

Zaandam van Holland America Line voor anker bij ScheveningenZaandam van Holland America Line voor anker bij Scheveningen. Foto © VCK Cruises

25 september 2020
Deze schepen wisselden tijdens de Corona crisis van eigenaar

Bijgewerkt op 23 oktober 2020
Door de Corona crisis hebben een aantal rederij besloten hun minder rendabele schepen te verkopen. Andere rederijen hebben het simpelweg niet gered. Dit is naar ons beste weten de actuele lijst met schepen die tijdens de Corona crisis van eigenaar wisselden:

Albatros (Phoenix Reisen) - verkocht aan Pick Albatros Group voor gebruik als hotelschip
Amsterdam (Holland America Line) - verkocht aan Fred. Olsen Cruise Lines; wordt omgedoopt tot Bolette
Berlin (FTI Cruises) - verkocht aan Dreamliner Cruises en omgedoopt tot Dream Goddess
Black Watch (Fred. Olsen Cruise Lines) - verkocht aan onbekende koper voor gebruik als hotelschip
Boudicca (Fred. Olsen Cruise Lines) - verkocht aan onbekende koper voor gebruik als hotelschip
Carnival Fantasy (Carnival Cruise Lines) - verkocht aan de sloopwerf in Aliaga, Turkije
Carnival Fascination (Carnival Cruise Lines) - de toekomst van dit schip is onduidelijk
Carnival Imagination (Carnival Cruise Lines) - verkocht aan de sloopwerf in Aliaga, Turkije
Carnival Inspiration (Carnival Cruise Lines) - verkocht aan de sloopwerf in Aliaga, Turkije
Columbus (Cruise & Maritime Voyages) - via een veiling van het failliete Cruise & Maritime Voyages verkocht aan Seajets, Griekenland
Costa Victoria (Costa Cruises) - verkocht aan de San Giorgo del Porto werf in Italië; volgens geruchten wordt het schip gesloopt
Costa neoRomantica (Costa Cruises) - verkocht aan Celestyal Cruises en omgedoopt tot Celestyal Experience
Golden Princess (Princess Cruises) - overgedragen van Princess Cruises aan zusteronderneming P&O Australia en omgedoopt tot Pacific Adventure
Maasdam (Holland America Line) - verkocht aan Seajets, Griekenland en omgedoopt tot Aegean Myth
Magellan (Cruise & Maritime Voyages) - via een veiling van het failliete Cruise & Maritime Voyages verkocht aan Seajets, Griekenland
Monarch (Pullmantur Cruises) - verkocht aan de sloopwerf in Aliaga, Turkije
Oceana (P&O Cruises) - verkocht aan Seajets, Griekenland en omgedoopt tot Queen of the Oceans
Pacific Aria (P&O Australia) - verkocht aan onbekende koper
Pacific Dawn (P&O Australia) - verkocht aan onbekende koper
Rotterdam (Holland America Line) - verkocht aan Fred. Olsen Cruise Lines; wordt omgedoopt tot Borealis
Sea Princess (Princess Cruises) - verkocht aan onbekende koper
Sovereign (Pullmantur Cruises) - verkocht aan de sloopwerf in Aliaga, Turkije
Star Princess (Princess Cruises) - overgedragen van Princess Cruises aan zusteronderneming P&O Australia en omgedoopt tot Pacific Encouter
Sun Princess (Princess Cruises) - verkocht aan anonieme koper (volgens geruchten PeaceBoat, Japan)
Vasco da Gama (Cruise & Maritime Voyages) - via een veiling van het failliete Cruise & Maritime Voyages verkocht aan Mystic Cruises
Veendam (Holland America Line) - verkocht aan Seajets, Griekenland en omgedoopt tot Aegean Majesty

Amsterdam van Holland America Line en Carnival Fantasy van Carnival Cruise Lines Carnival Fascination van Carnival Cruise Lines en Maasdam van Holland America Line Oceana van P&O Cruises en Rotterdam van Holland America Line Sea Princess van Princess Cruises en Sovereign van Pullmantur Sun Princess van Princess Cruises en Veendam van Holland America Line Vasco da Gama en Columbus van Cruise & Maritime Voyages Black Watch van Fred. Olsen Cruise Lines en Star Princess van Princess Cruises Foto's © VCK Cruises

22 september 2020
Onderzoeksrapport Healthy Sail Panel en CLIA aanbevelingen

Royal Caribbean Group (Royal Caribbean International, Celebrity Cruises, Azamara en Silversea Cruises) en Norwegian Cruise Line (Norwegian, Oceania Cruises, Regent Seven Seas Cruises) bundelden in juni de krachten en vormden een panel met zeer vooraanstaande experts. Dit "Healthy Sail Panel" heeft onderzoek gedaan naar de beste en veiligste manier om in de huidige Corona crisis toch te kunnen beginnen met het uitvoeren van cruises. Het rapport van het panel werd op 22 september gepresenteerd door beide rederijen en behelst een hele lange lijst met routines en procedures die ervoor moeten zorgen dat cruisepassagiers zorgeloos aan boord kunnen stappen.

Enkele belangrijke punten uit dit rapport:
- Alle bemanningsleden moeten voor vertrek van huis getest worden. Eenmaal aan boord van het schip moeten ze 7 dagen in quarantaine blijven en na die 7 dagen opnieuw negatief testen.
- Alle passagiers moeten tussen 5 dagen en 24 uur voor vertrek een Coronatest ondergaan hebben en een negatief testresultaat kunnen overleggen bij check-in
- Passagiers/bemanning die positief getest worden of in nauw contact zijn geweest met een andere positief getest persoon worden niet aan boord toegelaten
- Van alle passagiers en bemanning wordt dagelijks de temperatuur gemeten
- Passagiers moeten mondmaskers op volgens Amerikaanse richtlijnen (overal waar social distancing niet mogelijk is, dus in liften, hutgangen, e.d.)
- Rederijen moeten hun capaciteit aan boord zodanig aanpassen dat social distancing mogelijk is
- Rederijen moeten de airconditioning systemen upgraden
- De capaciteit van het boordziekenhuis moet vergroot worden en er komen specifieke medewerkers die zich met het welzijn van bemanning en passagiers bezighouden
- Rederijen moeten specifieke hutten hebben die gebruikt kunnen worden voor mogelijke quarantaine
- Alle rederijen moeten plannen klaar hebben die gebruikt kunnen worden in diverse scenarios bij een uitbraak van het Corona virus
- De rederijen moeten toestemming hebben van lokale autoriteiten om een haven te bezoeken
- Rederijen moeten afspraken gemaakt hebben met autoriteiten om geïnfecteerde personen direct te ontschepen en naar huis te vervoeren
- In de startup fase moeten vaarschema’s zo simpel mogelijk zijn; naar havens waar de maatregelen ook aan land zo goed mogelijk nageleefd kunnen worden.
- Vooralsnog mogen gasten alleen aan land als ze een excursie boeken van de rederij waarbij de rederij verantwoordelijk is dat alles ter plaatse voldoet aan de eisen
- Rederijen zullen in eerste instantie alleen kortere cruises aanbieden

Ook CLIA, de overkoepelende branche organisatie, presenteerde haar lijst met procedures die alle deelnemende rederijen dienen te volgen bij een herstart. Hun aanbevelingen komen grotendeels overeen met die van de "Healthy Sail Panel". Beide instanties hebben hun rapport aangeboden aan de CDC (U.S. Centers for Disease Control and Prevention) die in maart een "No Sail Order" heeft uitgegeven voor cruises vanuit Amerikaanse havens in de hoop dat CDC rederijen weer toestemming geeft om te varen. De tijd zal het leren!

22 september 2020
Welke rederijen varen al in Europa?

Bijgewerkt op 27 oktober 2020
Enkele Europese rederijen hebben het voortouw genomen en varen inmiddels weer mét passagiers. Dit zijn ze:

AIDA Cruises
Op 17 oktober is AIDA Cruises weer begonnen met varen. Tot eind november voert de AIDAblu zevendaagse cruises uitvoeren langs de Italiaanse westkust. Passagiers kunnen in alle (Italiaanse) aanloophavens aan land mits ze een van de georganiseerde AIDA excursies boeken. Daarnaast wil de Duitse rederij komende winter terugkeren naar de Canarische Eilanden, Azië en het Midden-Oosten.

Cruiseschip AIDAblu van AIDA CruisesAIDAblu van AIDA Cruises in het Noordzeekanaal in 2011. Foto © VCK Cruises

Costa Cruises
Costa Cruises vaart weer in de Middellandse Zee maar in eerste instantie alleen voor Italiaanse gasten. Medio oktober zette de rederij een derde schip in en worden ook passagiers uit andere Europese landen toegelaten aan boord.

Costa Deliziosa van Costa Cruises in het Noordzeekanaal in 2012Costa Deliziosa van Costa Cruises in het Noordzeekanaal in 2012. Foto © VCK Cruises

Hapag-Lloyd Cruises
Deze vijf sterren Duitse rederij (inmiddels ook eigendom van Royal Caribbean Group en TUI) voert ook weer cruises uit waarbij met zodiacs enkele excursies gemaakt kunnen worden maar waarbij de nadruk ligt op panoramavaren. De cruises zijn uitsluitend te boeken door passagiers met de Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse nationaliteit.

Europa 2 van Hapag-Lloyd Cruises in het Noordzeekanaal in 2017Europa 2 van Hapag-Lloyd Cruises in het Noordzeekanaal in 2017. Foto © VCK Cruises

MSC Cruises
Een aantal weken geleden vertrok de enorme MSC Grandiosa feestelijk uit Genua voor een 7-daagse cruise naar Italiaanse en Maltese havens. MSC Cruises biedt passagiers in elke haven de gelegenheid om aan land te gaan op georganiseerde excursies; individueel op pad gaan is niet mogelijk. De eerste berichten zijn positief te noemen en binnenkort zet MSC Cruises een tweede schip in.

MSC Grandiosa van MSC Cruises in Rotterdam in 2019MSC Grandiosa van MSC Cruises in Rotterdam in 2019. Foto © VCK Cruises

Ponant
De Franse rederij Ponant voert al enkele weken expeditiecruises uit in de Middellandse Zee en heeft ook een aantal cruises rond Bretagne gemaakt voor voornamelijk Franse passagiers. De nadruk op deze zeer kleinschalige cruises ligt bij panoramavaren en sportieve activiteiten op unieke locaties; denk aan kayakken of wandelen.

Le Dumont d'Urville van Ponant in het Noordzeekanaal in 2019Le Dumont d'Urville van Ponant in het Noordzeekanaal in 2019. Foto © VCK Cruises

SeaDream Yacht Club
De twee kleine "jachten" van SeaDream hebben een aantal weken gevaren in Noorwegen op prachtige cruises voor een voornamelijk Noors publiek. De rederij heeft ambitieuze plannen om in het najaar als eerste weer te beginnen met Caraïbische reizen vanuit Bridgetown, Barbados.

SeaDream I van SeaDream Yacht Club in Portofino, Italië in 2007SeaDream I van SeaDream Yacht Club in Portofino, Italië in 2007. Foto © VCK Cruises

TUI Cruises
Deze rederij die eigendom is van Royal Caribbean Group en TUI begon met "panoramavaren" vanuit Duitse havens naar Noord-Europa. Tijdens deze reizen worden geen havens aangedaan en is het schip de bestemming. Sinds kort voert de Mein Schiff 6 van deze rederij cruises uit vanuit Kreta. In de havens van Piraeus en Corfu kunnen passagiers uitsluitend aan land als ze een van de scheepsexcursies hebben geboekt. In november start de rederij met cruises rond de Canarische Eilanden waarbij passagiers een volledig pakket boeken inclusief TUI vlucht vanuit Duitsland. De hier genoemde cruises van TUI Cruises zijn uitsluitend te boeken door passagiers met de Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse nationaliteit.

Voor al deze initiatieven geldt dat passagiers vooraf getest moeten worden en een negatief testresultaat moeten overleggen bij inscheping. Daarnaast zijn er veel andere (beperkende) maatregelen, zowel aan land als aan boord, om er voor te zorgen dat passagiers zo veilig mogelijk kunnen reizen. Een zeker gevoel van avontuur moet u wel hebben als u op dit moment wilt cruisen; het gebeurt regelmatig dat toelatingseisen wijzigen en daardoor plannen gewijzigd of geschrapt worden. Een andere route, een ander schip of helemaal niet op reis. Bij VCK Cruises vinden we het nog te vroeg om nu een cruise te maken; wij accepteren op dit moment boekingen voor geselecteerde cruises met vertrek vanaf mei 2021. Maar we zijn vanzelfsprekend blij dat bovenstaande rederijen de durf hebben om in deze onzekere tijden opnieuw te starten en zo als voorbeeld te dienen voor hele cruisebranche.

Bij VCK Cruises bent u aan het juiste adres voor de mooiste cruises, altijd tegen het scherpste tarief. Bel ons op 020-6800878 voor persoonlijk advies of mail ons.

Alle informatie in dit artikel is onder voorbehoud van wijzigingen of fouten; er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Tenzij anders vermeld: alle foto's © VCK Cruises.

KIES ZELF UW CRUISEVAKANTIE

Waar wilt u heen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze mooiste aanbiedingen en schrijf u nu in op onze nieuwsbrief:

Ik ben op de hoogte van de voorwaarden van verwerking van mijn persoonsgegevens en geef VCK Cruises toestemming om mijn gegevens te verwerken (meer info).
Ik ontvang graag ook andere aanbiedingen per post

Bestel Zeezicht Magazine

Zeezicht is ons inspiratie magazine met de mooiste verslagen, foto's en tips van de experts van VCK Cruises. De nieuwe editie komt eind december uit. Vraag het magazine vandaag alvast aan!

Bestel het magazine